https://www.weather2day.co.il/content/102/when-does-autumn-start

זה תלוי באיזו הגדרה אנו משתמשים, למעשה ישנם שני תאריכים המציינים את תחילתו של הסתיו:

הראשון לספטמבר מסמן את תחילת הסתיו המטאורולוגי

העשרים ושלושה לספטמבר מציין את תחילת הסתיו האסטרונומי

 

פריחת החצבים לקראת הסתיו
פריחת חצבים לקראת הסתיו, תיעוד: שמשון

 

העונות המטאורולוגיות והאסטרונומיות

עונה אסטרונומית מתייחסת למיקום מסלול כדור הארץ ביחס לשמש, תוך התחשבות במיקום קו המשווה ובימי השיוויון. עונה מטאורולוגית מבוססת על מחזור הטמפרטורה השנתית ומודדת את המצב המטאורולוגי כמו גם את לוח השנה כדי לקבוע מעבר ברור בין העונות.

 

מאחר שישנה השתנות מבחינת אורך העונות, תאריך ההתחלה של עונה חדשה יכול ליפול על ימים שונים בכל שנה. עניין זה מקשה על השוואת העונות לשנים קודמות ולשם כך יש התייחסות ללוח שנה מטאורולוגי ולעונות מטאורולוגיות. לוח השנה המטאורולוגי נסמך על לוח השנה הגרגוריאני ומפצל את השנה לארבע עונות השוות באורכן בקירוב, מה שמקל על חזאים לנבא את מזג האוויר ולהשוות אותו לשנים קודמות.

 

לשנים הקרובות, תאריכי עונת הסתיו האסטרונומי יהיו:

שנה תחילת הסתיו סוף הסתיו
סתיו 2019 יום שני 23 בספטמבר 2019

יום ראשון 22 בדצמבר 2019

סתיו 2020 יום שלישי 22 בספטמבר 2020

יום שני 21 בדצמבר 2020

סתיו 2021 יום רביעי 22 בספטמבר 2021

יום שלישי 21 בדצמבר 2021

סתיו 2022 יום שישי 23 בספטמבר 2022

יום רביעי 21 בדצמבר 2022

סתיו 2023 יום שבת 23 בספטמבר 2023

יום שישי 22 בדצמבר 2023

סתיו 2024 יום ראשון 22 בספטמבר 2024

יום שבת 21 בדצמבר 2024

 

העונות מוגדרות כאביב (מרץ, אפריל ומאי), קיץ (יוני, יולי ואוגוסט), סתיו (ספטמבר, אוקטובר ונובמבר) והחורף (דצמבר, ינואר ופברואר). לוח השנה האסטרונומי מציין את השתנות העונות בשל הטיה של 23.5 מעלות של ציר סיבוב כדור הארץ ביחס למסלולו סביב השמש. העונות האסטרונומיות "מאחרות" בכשלושה שבועות מלוח השנה המטאורולוגי.

 

מאפייני עונת הסתיו בישראל

הסתיו בישראל מתרחש בין החודשים ספטמבר ועד אמצע דצמבר. למרות שמדובר בסתיו, בישראל עונת הסתיו עדיין שטופת שמש והקיץ לא ממהר לעזוב, אך גשמים ראשונים מגיעים לאיזורנו בתקופה זו. האפיק הפרסי, מערכת לחץ נמוך אשר שולטת באיזורנו במהלך הקיץ מחזיקה מעמד ברוב תקופת הסתיו, מיקומה באטמוספירה קובע משטר רוחות באיזורנו מכיוון מערב ולכן אוויר קריר ולח בעל השפעה ממתנת על מזג האוויר מגיע מהים וחודר לאיזורנו. במהלך הסתיו מתחילה להתערער יציבות זו עם הגעתם של אפיקים נוספים כמו אפיק מים סוף ואפיקי רום עמוסי קור מאירופה. תהליך זה איטי יחסית ולכן אנו חווים את התופעות הללו בהדרגה. אפיק מים סוף נחשב לבעייתי לחיזוי ולרוב התחזיות ישתבשו עם הגעתו בשל הקושי לחזות את פעולותיו של האפיק במדוייק. מזג אוויר בהיר ונוח יכול להתחלף בסופות רעמים וברקים בתוך יממה כאשר מתפתחים תנאים מסויימים בשילוב אפיק מים סוף, העונה החביבה על אפיק זה היא כמובן הסתיו אך הוא יכול להופיע באיזורנו כל השנה.

 

תופעות נפוצות במהלך הסתיו הישראלי הן: שרב, סופות רעמים, ימים חמים רצופים, עננות מתגברת ורוחות מזרחיות הנקראות גם "שרקיות". אותן שרקיות הן למעשה רוחות מזרחיות, לרוב חזקות, אשר נושבות בעוצמה מכיוון המדבריות אשר ממזרח אלינו ומביאות איתן אוויר יבש וחם שגורם לעליה בטמפרטורות וללחות נמוכה. במקרים חריגים הרוחות החזקות סוחפות איתן גם אובך ואבק שמתרומם לאוויר מעוצמתן של הרוחות. בזמנים אלו תנאי איכות האוויר ירודים מאוד וישנן מגבלות ראות. בתקופה זו חול עשוי להגיע ממדבריות מצרים כאשר רוחות דרום מערביות חזקות מנשבות מכיוון חצי האי סיני, במצב זה האובך הכבד יותר לרוב יהיה באיזור הדרום אם כי אינו מוגבל רק לאיזור זה. 

 

הסתיו טומן בחובו שינויים רבים ואינו פועל באופן קבוע, לעיתים העונה יבשה מהממוצע ולעיתים רטובה יחסית. טמפרטורות הים מתחילה לרדת בחודש אוקטובר ונובמבר אך באיטיות רבה ולכן עדיין אפשר לנצל כמה ימים בים. כמויות המשקעים אינן גבוהות בדרך כלל במהלך הסתיו ואך בעבר התרחשו מספר אירועים נקודתיים אשר גרמו לירידה של כמויות משקעים גבוהות ביחס לעונה.

 

טמפרטורות גבוהות, לחות משתנה, ים חם וכניסת פעילות אינטסיבית ברום האטמוספירה הם המנוע של העונה זו, צפו לשינויים רבים ובצעו פעולות הכנה לחורף, כי הוא עלול להגיע בכל רגע.

 

עשוי לעניין אותך:

היום הראשון של האביב | היום הראשון של הקיץ | היום הראשון של הסתיו | היום הראשון של החורף