-208.8 מ'קו אדום עליון
-213.0 מ'קו אדום תחתון
-214.87 מ'מפלס מינימום היסטורי
-211.32 מ' 05/12/2024




מפלס הכנרת היום

-211.32  מטר. עדכון אחרון בתאריך: 05/12/2024


הכנרת

הכנרת היא האגם הגדול ביותר בישראל. הכנרת היא אגם מים מתוקים ומהווה את אחד ממקורות מי השתייה וההשקיה הגדולים בישראל. בעבר האגם סיפק כ-25% מצריכת המים בישראל אך היום בעקבות הפחתת השאיבה מהכנרת והפעלת מתקני התפלה באיזורים שונים בארץ, הכנרת מספקת בין 2%-13% מסך הצריכה הכולל של מדינת ישראל. בעבר הסתמכו בעיקר על מי הכנרת לשתיה וחקלאות וגובה מפלס המים תמיד היה מקור לעניין. מאז ועד היום השתרש הביטוי מצב הרוח הלאומי בהקשר של מפלס הכנרת - ככל שהמפלס עולה, גם המצב הרוח הכללי עולה וכולם מאושרים מכך.


איך מודדים את מפלס הכנרת

בכנרת יש שלושה מדידים שהותקנו ע"י רשות המים וחברת מקורות. חברת מקורות מחזיקה בשניים מהמדידים המותקנים באתר "ספיר". למרות שחברת מקורות מחזיקה במדידים ויכולה לדווח על גובה המפלס היא אינה מורשית לעשות זאת בפועל, מדידה יומית למפלס הכנרת מתבצעת ע"י אנשי רשות המים והיא היחידה שזמינה לציבור הרחב והיא אותה מדידה שאנו מעדכנים בדף זה.


הכנרת בזמן בצורת

לאחר חורפים שחונים מתגלים בכנרת איים שונים. איים אלו נחשפים מעל פני המים בשל ירידת המפלס ולעיתים צומחת עליהם גם צמחיה עשירה. אחד האיים המפורסמים בכנרת נמצא מול קיבוץ מעגן שבמזרח הכנרת.


גאוגרפיה של הכנרת

הכנרת נחשבת לימה המתוקה הנמוכה ביותר בעולם. רום הכנרת נע בין 208.8- לבין 214.87-. הכנרת משתרעת על פני שטח של 168 קמ"ר ועומקה מגיע בשיא ל-44 מטרים. נפח המים בכנרת כאשר היא בשיאה הוא כ-4.3 מיליארד מ"ק.


פתיחת סכר דגניה

סכר דגניה פתוח במקצת במשך כל השנה, זאת על מנת לאפשר למים לזרום לאתר הירדנית הנמצא סמוך אליו. פתיחת סכר דגניה מחייבת לפתוח גם את סכר אלומות, הבנוי מסוללת עפר גבוהה ולכן כל פעולה שינקטו לקראת פתיחת סכר דגניה תדרוש בראש ובראשונה לפתוח את סכר אלומות. בואו נצפה בסרטון קצר שמבהיר את כל נושא פתיחת הסכר:




מפלס ים המלח

הדעה הרווחת היא שמפלס ים המלח יורד בעקבות הקמתו של סכר דגניה, הנמצא בחלקה הדרומי של הכנרת ולמעשה מונע זרימה של מים בעוצמה לים המלח. העובדות הן שסכר דגניה אינו הגורם היחיד שמוביל לירידה במפלס ים המלח. שאיבה מוגברת מנהר הירמך הנמצא במשולש הגבולות ישראל-ירדן-סוריה והפעלתם של מפעלי ים המלח תורמות להמשך ירידת המפלס.


מפלס הכנרת בישראל

רום עליון של מפלס הכנרת (הקו האדום העליון): 208.8 מטר מתחת לפני הים.
הקו האדום התחתון: 213.0 מטר מתחת לפני הים.
הקו השחור: 215.0 מטר מתחת לפני הים.
ממוצע המשקעים השנתי של הכנרת עומד על: 407 מ"מ.