https://www.weather2day.co.il/content/194/seasonal-forecast-autumn-winter-2021-2022

אנו נמצאים בעשרת הימים האחרונים של חודש אוגוסט, בדיוק חודש לתחילת עונת הסתיו בישראל. זהו זמן טוב להציץ אל מה שמצפה לנו עם כניסתנו לעונת הסתיו. נתמקד כמובן באיזור מזרח הים התיכון, בישראל וסביבתה. אז רגע לפני שאתם מכינים את המטריות, בואו נעשה קצת סדר בדברים.

 

ברקים בעונת הסתיו אשתקד
ברקים מול חופי נתניה בעונת הסתיו אשתקד, צילום: עדי

 

 

תחזית עונתית

ראשית, יש מספר סוגי תחזיות עונתיות שמתפרסמות במהלך הסתיו או לקראתו. רובן מבוססות שני מרכזי חיזוי עיקריים, אחד אירופאי (ECMWF) ואחד אמריקאי (NECP) כל אחד מריץ תחזית אקלים עונתית משלו. תחזית זו מבוססת בכלליות על האופן בו מהלכים גלובליים צפויים להשפיע על המזג האוויר באיזור מסויים ובדרך כלל מציגה אינדקציה של כמה מזג האוויר יהיה שונה מהרגיל או לא (חם או קר, יבש או רטוב). זו הסיבה שבגללה לא תמצאו פרטים כמו מתי יגיע הגשם, כמה אירועי גשם וכדומה.

 

אם אתם שואלים את עצמכם אז למה בכלל לפרסם את התחזית? התשובה די פשוטה: מאות חוקרים, מטאורולוגים, כוח מחשוב אדיר וזמן רב מושקע להפקת תחזיות אלו, אנו מניחים שלא לחינם. דיוק התחזית עולה על 50% ברוב המקרים ולעיתים גם מעל ל-70%. לכן אין סיבה להתעלם מהתחזית אך כן יש לקחת אותה בערבון מוגבל, כלומר, לא לבנות עליה.

 

גם השירות המטאורולוגי מספק תחזית עונתית לחודש החורף העיקריים - דצמבר, ינואר ופברואר (מה שמכונה בקיצור DJF). תחזית זו מתפרסמת בדרך כלל בתחילת חודש נובמבר. יתר גופי החיזוי בישראל לא מספקים תחזית עונתית עצמאית וגם כאשר מתפרסמות ידיעות ע"י גופים אחרים לא רישמיים, תחזיות אלו בדרך כלל מבוססות על מרכזי החיזוי העיקריים באירופה ובארה"ב, ובקיצור מה שתראו בהמשך הפוסט.

תחזית עונתית לסתיו הקרוב

אחרי שעשינו קצת סדר והבהרנו איך יש להתייחס לתחזיות העונתיות נציג את הפלט של אחת כזו, היישר מהמודל האמריקאי לחיזוי סביבתי המספק תחזית אקלים עונתית, תחילה נתמקד במה שצופה המודל לחודש הסתיו - ספטמבר, אוקטובר ונובמבר.

 

שמענו כבר על התחזיות לסתיו הפעיל עם חשש כבד להצפות ושיטפונות עקב הים החם. אז ראשית, הים לא חם באופן חריג אלא קרוב לממוצע העונתי. התעלמו משיאים רגעיים שמתפרסמים ברשת והתמקדו בנתונים שאותם מספק השירות המטאורולוגי בעניין זה. בנוסף הגברת הפעילות תלויה במעברי אפיקים עונתיים ושקעים באיזורינו ולכן הים החם איננו הפקטור היחיד שיש ליחס לו משמעות בעונת הסתיו. 

 

למה הים החם מהווה בכלל פקטור? בגדול, ככל שהים חם יותר שכבת האוויר שמעליו מתחממת מהר יותר. כאשר אפיקי הרום (האוויר הקר) מגיעים לאיזורינו נוצרים הפרשי טמפרטורה חריפים בין שכבת האוויר החמה שדוחפת את עצמה כלפי מעלה בשל היותה קלה יותר, מטפסת ופוגשת בשכבת האוויר הקרה יותר ברום, בשלב זה אדי המים שנישאו כלפי מעלה מתעבים והופכים לעננים, הים החם כאמור, מגביר את הפעילות הזו ואת אדי המים באוויר ולכן יש יותר עננים ויותר גשם. 

 

רגע לפני: אל תפספסו אף עדכון, הצטרפו לערוץ מזג האוויר בטלגרם

 

תחזית משקעים לעונת הסתיו והחורף

נחזור לתחזית העונתית. בתמונה הראשונה אנו מפרסמים את אנומליית המשקעים לחודשים ספטמבר, אוקטובר ונובמבר. הצבע הלבן מציין את הממוצע, כלומר הממוצע בתחזית האקלים העונתית, הצבעים הירוקים והכחולים מייצגים חריגות חיובית (למשל, רטוב מהרגיל) והצבעים האדומים והחומים חריגות שלילית (למשל, יבש מהרגיל). 

 

תחזית עונתית סתיו 2021

תמונה #1 במפה זו אנו רואים כי בחודשים ספטמבר, אוקטובר ונובמבר המודל צופה שבצפון הארץ נחווה תקופה רטובה מהרגיל ובדרום הארץ נחווה תקופה יבשה יותר. כלומר הגשמים יתמקדו יותר במישור החוף המרכזי וחלקיה הצפוניים של המדינה. אם נסתכל מעבר לכך למדינות כמו טורקיה ומזרח יוון (איזור האיים) נגלה כי התחזית צופה שבתקופה זו יחוו באיזורים אלו תקופה יבשה מהממוצע. אם נרחיק מזרחה לאיזור כווית נגלה כי המודלים צופים חריגות משקעים גדולה באופן משמעותית מהרגיל.

 

 

תחזית עונתית סתיו וחורף 2022

תמונה #2 מפה עבור החודשים נובמבר, דצמבר וינואר. המודל צופה כי גם בחודשים אלו (בכולם או בחלקם) חריגות המשקעים גדלה באיזורינו, כאשר היא מתרחבת עד לקו ירושלים ומתגברת בצפון הארץ, במיוחד באיזור רמת הגולן והחרמון. חלקים במרכז ובדרומה של טורקיה נותרים יבשים ולמעשה שינוי חל רק בחלקיה הצפוניים של טורקיה. באיזור כווית ממזרח, חריגות המשקעים נמשכת ונותרת גבוהה מהרגיל. 

 

אם נפצל את התמונות לחודשים בודדים נראה את הממוצע שמוצג במפות למעלה בצורה קצת יותר ברורה. הנה פלט המודל האמריקאי

 

ספטמבר 2021

תחזית עונתית ספטמבר 2021

 

אוקטובר 2021

תחזית עונתית אוקטובר 2021

 

נובמבר

תחזית עונתית נובמבר 2021

 

דצמבר 2021

תחזית עונתית דצמבר 2021

 

ינואר 2022

תחזית עונתית ינואר 2022

 

פברואר 2022

תחזית עונתית פברואר 2022

 

ומה המודל האירופאי חושב על הסתיו והחורף הקרובים? מצורף פלט התחזית ארוכת הטווח של המודל האירופאי, ניתן לשים לב כי מודל זה קרוב יותר לממוצע בחלקו הראשון של הסתיו, כלומר פתיחת סתיו ממוצעת (לא גשומה מדי ולא יבשה) ולאחר מכן ממשיך עם צפי לחודשים פחות גשומים לפחות עד ינואר-פברואר 2022.

ספטמבר 2021

תחזית עונתית ספטמבר 2021 ECMWF

אוקטובר 2021

תחזית עונתית אוקטובר 2021 ECMWF

נובמבר 2021

תחזית עונתית נובמבר 2021 ECMWF

דצמבר 2021

תחזית עונתית דצמבר 2021 ECMWF

ינואר 2022

תחזית עונתית ינואר 2022 ECMWF

פברואר 2022

תחזית עונתית פברואר 2022 ECMWF

 

 

תחזית טמפרטורות לעונת הסתיו והחורף

עד כה התמקדנו עד כמה רטוב או יבש יראו החודשים הקרובים ביחס לממוצע וניכר כי המודל האמריקאי מושך לכיוון סתיו ותחילת חורף מעל הממוצע ובהמשך חורף מתחת לממוצע לעומת המודל האירופאי אשר צופה פתיחת עונה ממוצעת עד מתחת לממוצע ובהמשך שיפור קל לקראת סוף החורף. אם נסתכל על אנומליית הטמפרטורות, נגלה כי המודלים חלוקים בינהם באופן ניכר כאשר המודל האמריקאי מציג טמפרטורות מתחת לממוצע (1979-2009) לפחות עד לחודש ינואר, בעוד המודל האירופאי מתעקש על טמפרטורות מעל הממוצע במשך רוב חודשי הסתיו והחורף ורק בפברואר טמפרטורות ממוצעות. 

 

 

סיכום

בשנים האחרונות היינו עדים להרבה אירועים חריגים במהלך הסתיו, רבים מאירועים אלו נגרמים בשל אי היערכות מתאימה של הרשויות ותכנון לקוי של התשתיות בערים - מדובר בעיקר באירועי ההצפות אליהם ניתן להיערך מראש ולצמצם את הנזק. לדברים מהסוג הזה יש לצפות כמדי סתיו וחורף וחשוב להתרגל, להסתגל ולהיות עירניים בנושא זה. בנוגע לתחזית, אם תתממש או לא נדע בעתיד. כך או כך אנו כאן באתר מזג האוויר Weather2day נהיה ערוכים ביחד איתכם לספק לכם את הכלים הדרושים לעקוב אחר אירועי הסתיו והחורף הקרובים, בתקווה שנעבור אותם בשלום. הישארו איתנו לקבלת עדכונים שוטפים

 

המשיכו לעקוב אחרינו כאן באתר, בדף הפייסבוקבטוויטר או להירשם לערוץ היוטיוב לקבלת עדכונים שוטפים על מזג האוויר. 

פורסם לראשונה בתאריך 21/08/2021, כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר במאמר ללא אישור מפורש בכתב מבעלי האתר