https://www.weather2day.co.il/content/202/mediterranean-hurricane-in-south-italy-weather-news-26-10-2021

גשמי זעף, רוחות עזות והצפות, זה חלק ממזג האוויר שיפקוד את דרום איטליה בימים הקרובים בשל התפתחות סופת "מדיקן", הוריקן ים תיכוני מצוי במרכז הים התיכון. מזג האוויר הסוער צפוי להשפיע בעיקר על סיציליה וקלבריה. התופעה החדשה שאנו שומעים עליה יותר בשנים האחרונות היא ככל הנראה תוצאה של שינויי האקלים.

 

מדיקן הוא מונח המשלב את המילה הוריקן (hurricane) והים התיכון (Mediterranean) יחדיו. עוצמת הרוחות בסופה מסוג זה עשויה להגיע ל-120 קמ"ש, מהירות רוח שוות ערך להוריקן בקטגוריה 1.

 

עדכון 28/10/2021 18:07: סופת המדיקן מקבלת שם "אפולו".

 

הוריקן בים התיכון

 

עונת הסתיו היא האהובה של התפתחותם של סופות חוץ טרופיות בים התיכון. תנאי מזג האוויר במהלך עונת המעבר והים החם מאפשרים התפתחות שקע תרמלי (שקע שליבתו חמה) שנתמך על ידי טמפרטורת ים גבוהה, בדומה לסופת הוריקן. החגורה המקיפה את מרכז הסופה היא האיזור בו מתרחשות התופעות החמורות ביותר כמו משבי הרוח החזקים ביותר וענני סערה מפותחים המביאים איתם גשם רב.

 

בניגוד להוריקנים שנוצרים סמוך לקאריביים למשל, עוצמתה של סופת המדיקן מוגבלת בשל משטח פני הים המצומצם בהשוואה לאוקיינוסים הגדולים אך הדינמיקה נותרת זהה והאנרגיה משתחררת מתישהו על פני היבשה בצורת גשם ורוחות חזקות.

 

במקרה הזה, מרכב השקע התמקם במרכז הים התיכון, בין איטליה יוון ולוב, בדומה לסופת המדיקן "יאנוס" בשנה שעברה רק שהפעם מוקד הסופה נמצא דרומית יותר ולכן הקצה הדרומי של איטליה הוא זה שמושפע מעיקר פעילותה של הסופה החוץ טרופית. על פי התחזית המעודכנת, אורך חייה של סופה זו צפוי להימשך לפחות עד לסוף השבוע הקרוב, זאת בשל העובדה שמרכז הסופה נותר כמעט סטטי במרכז הים ללא דחיפה משמעותית ע"י אפיק או רכס שיעזור לסיים את חייה של הסופה. המודל האירופאי צופה יותר מ-200 מ"מ בימים הקרובים במחוזות הדרומיים של איטליה. 

 

בתוך כך נערכות הרשויות באיטליה למזג האוויר הקשה ואף הוגדרו מספר איזורים כ"אדומים", איזורים בהם קיימת סכנה גבוה לחיי אדם. בנוסף נסגרו מספר בתי ספר, טיסות ומעבורות ליעדים הסמוכים להשפעתה של הסופה בוטלו. על פי הדיווחים בתקשורת האיטלקית, לפחות אדם 1 נהרג.

 

אנימציית השקע במרכז הים התיכון




 

 

האם המדיקן יגיע לישראל?

בשלב הזה עיקר הפעילות רחוק מאיתנו וקיימת אי וודאות באשר לתנועתו הסופית של השקע שמתוכנן נכון להרגע לנוע מזרחה לכיוון כריתים רק בתחילת השבוע הבא אך בעוצמה נמוכה משמעותית מזו של עכשיו. אנו נמשיך לעקוב ונעדכן אחר ההתפתחויות. מוזמנים לעקוב אחרינו בערוצי המדיה השונים של האתר. 

 

קישורים נלווים:

דיון #1