https://www.weather2day.co.il/content/213/why-leaves-change-color

בסוף הקיץ הימים מתחילים להתקצר ויש פחות אור שמש. זה למעשה הסימן הראשון לעלה להתכונן לחורף ולהפסיק לייצר כלורופיל. בשלב זה הצבע הירוק מתחיל להעלם והצבעים האדומים, הצהובים והכתומים מתגלים לעין, רגע לפני השלכת.

 

 

צבע עלים בסתיו
צבעי עלי השלכת בסתיו. צילום: Weather2day

 

 

כולנו מכירים את המראות המרשימים של הסתיו, שדרות עצים ויערות נצבעים בצבעי כתום, אדום צהוב עזים שמאותתים על בואו של החורף וסוף הקיץ. אך איך קורה שפתאום משתנה צבע העלה הירוק ומאיפה מגיעים הצבעים האחרים? וגם, האם אפשר לחזות זאת מראש? 

 

ובכן, כפי שציינו בהתחלה, הסוג טמון בעלה ובפיגמנט ששמו כלורופיל, אין שום קשר ליסוד הכלור למקרה שתהיתם. בכל עלה יש ארבעה סוגי פיגמנטים בצבעים שונים:

 

עלה ירוקכלורופיל (Chlorophyll)

עלה צהובקסנתופיל (Xanthophylls)

עלה כתוםקרוטנואיד (Carotenoids)

עלה אדוםאנתוציאנין (Anthocyanins)

 

 

במהלך הקיץ והאביב העלים מייצרים הרבה כלורפויל ולכן הם ירוקים. הפיגמנט הירוק חשוב מאוד לעצים ולצמחים בשל תרומתו לייצור האנרגיה מהשמש, ניצול אנרגיית האור בתהליך שנקרא פוטוסינתזה.

 

הגברת אור השמש במהלך הקיץ גורמת לעלים לייצר יותר כלורופיל, אך דבר מדהים מתרחש כאשר העצים מתחילים לחוש בשינויים בסביבתם, וכאשר אנו אומרים שינויים, אנו מתכוונים לשינויי מזג האוויר.

 

כאשר הקיץ מגיע לסיומו, הימים נעשים קצרים ואור השמש פוחת, זהו הסימן לעצים להתכונן לחורף ולהפסיק לייצר כלורופיל. כאמור, ללא הכלורופיל, העלים לא יקבלו את צבעם הירוק ולכן אנו רואים את הצבע הירוק מתפוגג לאט לאט, ברגע שזה קורה, נחשפים באורך פלא צבעי הצהוב, הכתום והאדום - שאר הפיגמנטים שנמצאים בתוך העלה.

 

 

שינויים במזג האוויר משפיעים על צבעי העלים בסתיו

הטמפרטורה בחוץ היא אחד הגורמים שמשפיעים על צבעי העלה. בסתיו הטמפרטורות יורדות בדרך כלל, שינוי חד כלפי מטה יכול לגרום לעלים להחליף מוקדם יותר את צבעי העלים או לחילופין מאוחר יותר במידה והטמפרטורות גבוהות.

 

שינוי קיצוני לדוגמא כמו קרה במהלך הסתיו עלול לגרום לעלים לנשור בטרם עת, בשלב בו העלים עדיין ירוקים. במקרה כזה, לא נחזה בשינוי צבעי העלים המרהיב ונאלץ לחכות לפעם הבאה. אז אם אתם רוצים לדעת מתי צפוי שינוי במזג האוויר, אולי כדאי שתסתכלו על העצים בסתיו הבא.