https://www.weather2day.co.il/content/4/volcanic-fog

535 לספירה הייתה שנה קשה מאוד בלשון המעטה, השמש התנהגה כמו בזמן ליקוי חמה. ערפל יבש מילא ואפף את כל החלק הצפוני של כדור הארץ והקיץ של 535 לספירה היה הקיץ הקר ביותר שתועד.

המשורר מייקל הסורי תיאר את מזג האוויר ביומנו: "השמש הייתה כהה והאפלה שלה שררה למשך שמונה עשר חודשים, הפירות לא הבשילו וליין היה הטעם של ענבים חמוצים". ההשערות לגבי הגורמים למזג האוויר הקיצוני והנורא הזה רבות ועד היום נותרו סימני שאלה רבים. עץ אחד מאריזונה מגלה את הגורם האמיתי ללא מילים.

 

טבעות עצים נוצרות מידי שנה אך עוביין מושפע מכמות המשקעים ומתנאים סביבתיים נוספים אליהם חשוף העץ.
כאשר חתכו את אותו עץ אריזוני ומדדו את טבעותיו נמצאה אותה האנומליה בשנת 536, 1601 ו-1815.
השנים 1601 ו 1815 ידועות בעיקר בשל התפרצויות וולקניות עוצמתיות. מכאן החוקרים מסיקים כי רוב הסיכויים שהערפל היבש והשמש הלקויה נגרמו ע"י פעילות וולקנית אשר גרמה לקירור חצי הכדור הצפוני.

 

התפרצות זו בשנת 535 זרקה כל כך הרבה גופרית דו חמצנית אל תוך הסטרטוספרה (השכבה האמצעית באטמוספרת כדור הארץ), וכתוצאה מכך נוצר "חורף געשי". גופרית דו חמצנית במגע עם מים יוצרת חומצה גופריתית (אירוסול), שהיא בעלת יכולת החזר אור גבוהה מה שמנע מאור השמש להגיע לאדמה ויצר את אותו "ערפל יבש".

 

העץ שעזר בפתרון התעלומה

 

 


השוואת הטבעת 536 ל 1601 ו 1815



ההתפרצות בשנת 535 הייתה כפי הנראה בעוצמה 7 במדד ההתפרצות הגעשית (VEI (Volcanic Explosivity Index התפרצות "עזה מאוד" אשר מתרחשת בכדור אחת ל 1000 שנה.

 

במאמר שפורסם בשנת 2008 בכתב העת EOS האיחוד הגיאופיסי האמריקאי, דווח כי התפרצויות עתידיות מסוגלות לגרום ל"חורף געשי" אשר מוריד את הטמפרטורה הגלובלית במעלת צלזיוס אחת ועלול לגרום לכשלי יבול. בין השנים 1601-1603 התפרצות הר הגעש Huaynaputina הפרואני בעוצמה של 6 VEI גרמה לרעב הרוסי, אשר בו נהרגו יותר מחצי מיליון בני אדם. למרבה המזל השפעת התפרצות בעוצמות 6-7 VEI קצרות טווח ועד שנתיים לאחר האירוע האקלים חוזר לקדמותו.

 

מדד ההתפרצות הגעשית VEI

 

 

 


התפרצות בעוצמת 8 VEI, זה כבר סיפור אחר. היא מתרחשת אחת ל 10,000 שנה, השפעותיה ארוכות טווח והיא מאיימת על הקיום האנושי. התפרצות עוצמתית זו יכולה לקרר את הכדור כולו למשך 6-10 שנים, מספיק כדי לעורר עידן קרח חדש.

 

 

 

 


התפרצות הר געש פינטובו בפיליפינים (12 ביוני 1991) בעוצמה 6 VEI. ההתפרצות בשנת 535 הייתה חזקה והרסנית פי 10