https://www.weather2day.co.il/content/171/sudden-stratospheric-warming-and-polar-vortex-early-2021

הזדמנות טובה ללכת קצת אחורה (9 לדצמבר) כאשר המודלים הראו לראשונה "התחממות סטרטוספירית פתאומית" בתחילת ינואר 2021. בצפון יבשת אירופה חוו מזג אוויר קר מאוד, בדרום היבשת מזג אוויר סוער וקיצוני ובספרד סופות שלגים היסטוריות, מומחי NOAA מעריכים כי האירועים קשורים לאירוע ההתחממות.

התחממות סטרטוספירית פתאומית (Sudden Stratospheric Warmings) או בקיצור SSW היא מקרה המתרחש בעונת החורף (6 פעמים בעשור) כאשר הסטרטוספירה מעל הקוטב מתחממת והרוחות שבדרך כלל זורמות מסביב לקוטב ממערב למזרח משנות את כיוונן בפתאומיות ונחלשות בצורה דרמטית, אירוע זה לעיתים גורם לקריסת מערבולת הקוטב.

 

 

אנו מביאים את התמונה הבאה שבאה להמחיש איך נראת אותה התחממות במפות שלב אחר שלב. משמאל 26.12.2020, המערבולת בגובה 10MB מתחילה להיחלש, באמצע 05.01.2021 היפוך בכיוון הרוחות (בדרך כלל מנשבות ממערב למזרח), ומימין 15.01.2021 אירוע ההתחממות. הגרף למטה משלים את התמונה כאשר רואים את העליה בטמפרטורה והיחלשות הרוחות המערביות.

 

התחממות סטרטוספירית פתאומית, תיאור התהליך שלב אחר שלב

התחממות סטרטוספירית פתאומית, תיאור התהליך שלב אחר שלב

 

היחלשות רצועות הרוחות (זרם הסילון) מסביב לקוטב מאפשר לקור עז להימלט מאיזור זה ולכן לעיתים מביא חורף קיצוני לאיזורים כמו ארה"ב, קנדה, רחבי אירופה וחלקים מאסיה אך אין תבנית קבועה בה פועל מנגנון זה. 

 

המערבולת הפולארית היום, חלשה הרבה יותר

מערבולת פולארית, סוף ינואר 2021


מה קיבלנו בישראל?

עצירת גשמים שנמשכה כמעט שלושה שבועות ולשמחתנו נעצרה ב-13 בינואר, עם פרק גשם של 8 ימים שכלל שלג בחרמון ואירוע גשם נוסף לקראת סוף ינואר. במבט להמשך נראה כי התקופה הקרובה הולכת להיות מאתגרת הרבה יותר וללא אופי ברור להמשך הפעילות של החורף. מה שבטוח, הגשם עדיין נשאר בסביבה. 

 


למי שמעוניין, העדכונים הקודמים לפני תחילת האירוע:
דיווח ראשון
דיווח שני
קריאה בהרחבה על המערבולת הפולארית

 

פורום מזג האוויר

 

פורסם לראשונה בתאריך 31/01/2021, כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר במאמר ללא אישור מפורש בכתב מבעלי האתר.