אירוע גשם ייחודי מתרחש כרגע במדבר סהרה, אחד המקומות היבשים ביותר על פני כדור הארץ. כמות הגשם אולי נראית לא משמעותית בסטנדרטים רגילים, אך חלקים נרחבים של הסהרה יקבלו מעל 500% מכמות הגשם החודשית הרגילה בספטמבר.
מדובר באירוע יוצא דופן שבו אזורים נרחבים במדבר מקבלים כמויות גשם גבוהות בהרבה מהרגיל – עד פי 500% ואף 1000% מהממוצע השנתי באזורים מסוימים. הסיבה לכך היא שינוי במיקום של אזור ההתכנסות הטרופי (ITCZ), שמביא מזג אוויר גשום עמוק יותר לתוך המדבר, מצב נדיר שיכול להתרחש פעם בכמה אלפי שנים. הגל הטרופי שפוקד את האזור מוריד גשמים כבדים גם במאלי, מדינה מדברית בצפון אפריקה. בימים הקרובים מסלולו ינוע על פני צפון מאוריטניה ויתעקל אל מערב וצפון אלג'יריה.
סהרה נחשבת לאחד המקומות היבשים ביותר על פני כדור הארץ מכיוון שהיא מקבלת כמעט אפס משקעים שנתיים. זהו אחד המדבריות הגדולים והחמים בעולם, המשתרע מהאוקיינוס האטלנטי במערב ועד לים האדום במזרח, ושטחו עולה על 9.2 מיליון קמ"ר. האזור חם ויבש בגלל הרכס הסובטרופי, מערכת לחץ גבוה קבועה שגורמת לאוויר לשקוע ולמנוע היווצרות עננים וגשם. לפני כמה אלפי שנים, סהרה הייתה ירוקה עם אגמים, נהרות וצמחייה, עד לשינויי מזג אוויר קיצוניים שהפכו אותה למדבר.
רצועת הגשם הטרופית הזו נקראת אזור ההתכנסות הטרופי (ITCZ). זהו בעצם אזור של עננים, ממטרים, סופות וגשם, הפרוס סביב קו המשווה. הוא נוצר כתוצאה ממפגש של רוחות הסחר משני ההמיספרות, היוצרות תנועת אוויר עולה, עננים וגשם.
בניתוח האחרון של ITCZ על ידי NOAA, הקו השחור מראה את המיקום הרגיל של ITCZ לעונה זו של השנה, אך הקו האדום מראה את המיקום הנוכחי של האנומליה, שנעה הרבה צפונה.
מכיוון שכל ה-ITCZ (אזור ההתכנסות הבין-טרופי) זז צפונה, מערכות סופות רעמים חזקות נעות אל האוקיינוס האטלנטי בקווי רוחב גבוהים יותר מעל מים קרים יותר. המשמעות היא שנוכל לראות פחות מערכות טרופיות שמתחזקות כאשר הן יוצאות מאפריקה במיקום שאינו מתאים להתארגנות ולהתחזקות של הסופות.
האירוע הזה מתרחש כשאנו מרחק נגיעה מהסתיו כאשר אנחנו עדיין לא יודעים איך הוא יראה ושינויים כאלה עשויים להשפיע על תבניות מזג אוויר גלובליות. אנחנו עוקבים בדריכות אחר העדכונים האחרונים ונשתף ככל הניתן בכל הנוגע למידע חדש, מחקרים ומגמות לקראת עונת הגשמים הקרובה. הישארו איתנו.
קבלו עדכונים שוטפים באפליקציה
המשיכו לעקוב אחרינו כאן באתר, בטלגרם, בדף הפייסבוק או בקבוצת הפייסבוק, בטוויטר או להירשם לערוץ היוטיוב לקבלת עדכונים שוטפים על מזג האוויר.